Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Počátky vladislavského fotbalu nebyly nijak lehké. První znaky hrát kopanou se objevují po první světové válce. Hrálo se na dnešním náměstíčku, na pastvisku za Kartouzy a všude, kde se dalo. Snaha o hraní kopané byla rok od roku větší, nebylo však odpovídající hřiště, o kopačkách, drezech a dalším vybavení nelze ani mluvit. A tak až po roce 1929 dochází ve Vladislavi k založení Dělnického sportovního klubu. Hlavní podíl na jeho založení měli samotní hráči a několik obětavých funkcionářů jako byl Karel Dvořák, Staniskav Cejpek, Josef Maštalíř, Bohumil Cihlář ad. Až do roku 1935 nebyla hrána žádná organizovaná soutěž a chyběla registrace hráčů. V roce 1933 na pokyn místního výboru KSČ byl ve Vladislavi založen nový sportovní klub Rudá hvězda, ne z rozporů v DSK, ale z politických důvodů. Rudá hvězda měla trvání asi tři roky a potom opět zanikla z finančních důvodů.

Poválečné období

Za války byl DSK přejmenován na Sportovní klub (SK). Jedním z nejnaléhavějších úkolů byl vybudování hřiště, které se podařilo nakonec v roce 1943 vybudovat. Po válce odešli hráči do Třebíče a klub v roce 1946 usnul. Snad nejslavnější období nastává po roce 1950, kdy je opět obnovena činnost oddílu. Mužstvo začalo III. okresní třídou a v letech 1955-1956 mužstvo vyhrálo okresní přebor a postoupilo do I. B třídy Jihlavského kraje. Působil zde i Vladimír Bouzek (trenér národního mužstva v ledním hokeji a trenér jedenáctinásobného mistra ledního hokeje ČSSR ZKL Brno).

Později v 60. letech mužstvo sestoupilo do I. přeboru, kde mělo střídavé úspěchy. V 70. letech nastala snad nečernější série valdislavské kopané, která se dostala až do III. třídy. Odtud se mužstvo dostalo výbornou sériií koncem 70. let až opět do I. B. Jihlavského kraje.

Za celou historii navštívily Vladislav slavné osobnosti. Při oslavách 50. let fotbalu to byl nejlepší hráč století ČR Josef Masopust, který byl ve výběru mužstva světa jako nejlepší hráč Evropy v utkání ve Wembley Při oslavách 50. a 60. let to pak byl fenomenální brankář Ivo Viktor, který sehrál utkání s vladislavským mužstvem. S internacionály sehrálo rovněž při těchto oslavách velkolepé utkání mužsto fotbalistek Ingstavu Brno.

Současnost

V současnosti hraje mužstvo oddílu kopané Okresní přebor II. třídy, Třebíč. Vzhledem k tomu, že dochází ke generační výměně a ztrátě některých opor z finančních důvodů, je třeba se smířit se špatnými výkony několika posledních let. V minulých letech došlo k podcenění práce s mládeží hlavně v dorosteneckém věku hráčů a tím došlo k velkému poklesu výkonnosti mužstva "A" v následujících letech. V současnosti vyvíjí vedení oddílu aktivity, které by měly zvrátit tento nepříznivý trend.

Že to s vladislavkým fotbalem není zase tak špatné svědčí i fakt, že se podařilo po mnohaletém odkládání přejít k činům a vybudovat jedno z nejlepších fotbalových hřišť na okrese. Je třeba za to poděkovat všem, kteří na něm odvedli kus práce a nespočet brigádnických hodin. Opět se ukázal fakt, že bez brigádnické pomoci jednotlivých členů se nedosáhne ve sportovním zázemí v malé obci žádného pokroku.